Yleisiä virheitä vedonlyönnissä

Vedonlyönti on parhaimmillaan kivaa ajanvietettä ja se voi tuoda pientä mukavaa jännitystä elämään. Rahan tekeminen pitkällä aikavälillä vedonlyönnillä on kuitenkin vaikeaa ja lähtökohtaisesti vaikeutuu koko ajan, kun vetoyhtiöt oppivat laatimaan kertoimia jatkuvasti paremmin ja merkittävät niin sanotut ylikertoimet katoavat nopeasti markkinoilta.

Tällä sivulla on listattuna joitakin tavallisia virheitä, joita voi tapahtua vedonlyöntiä harrastaessa. Niiden välttämisen pitäisi ainakin auttaa pienentämään tappioita.

1) Ei tehdä kerroinvertailua

On pitkällä aikavälillä varsin iso merkitys sillä, onko lyödyn vedon kerroin esimerkiksi 2,20 tai vai 2,05. Tuota voi havainnollistaa sitä kautta, että jos matsi pelataan 100 kertaa, niin pitää voitolle päästäkseen, olettaen että panos on joka kerta sama, kertoimella 2,20 vetoa lyödessä oikea lopputulos arvata 46 kertaa, mutta kertoimella 2,05 vetoa lyödessä 49 kertaa. Suosittelen siis tekemään kerroinvertailua ja yrittämään löytämään luotettavan vetoyhtiön tarjoaman parhaan kertoimen ennen kuin laittaa vedon sisään.

2) Ei suhteutua panoksia

Kun päättää, minkä panoksen laittaa tiettyyn vetoon, niin olisi aina hyvä miettiä vedon onnistumisen todennäköisyyttä ja saatavilla olevaa kerrointa. Jos esimerkiksi ajattelee, että veto onnistuu 1/3, niin on perusteltua panostaa enemmän, jos kerroin on 4 kuin jos kerroin on 3,50, koska ensin mainittu on niin sanotusti isompi ylikerroin.

3) Ylireagointi kokoonpanotietoihin

Esimerkiksi jääkiekossa ja jalkapallossa isoimmat tähdet keräävät jopa ylivoimaisesti suurimmat otsikot, mutta kun puhutaan huipputason joukkueista, niin ei yksittäisen pelaajan merkitys ottelun todennäköisyyksiin ole lähtökohtaisesti valtava, koska joukkueen muutkin pelaajat ovat tyypillisesti niin sanotusti laatupelaajia. Olennaista on toki tietää, että kuka korvaa kyseisen pelaajan. Jos esimerkiksi jalkapallojoukkueen kokoonpanosta puuttuu maailman 10. paras hyökkääjä, mutta tilalle on laittaa maailman 12. paras hyökkääjä, niin on tilanne tietysti joukkueen kannalta paljon parempi kuin jos korvaaja olisi esimerkiksi maailma 75. paras.

4) Ei katsota viimeaikaisten tulosten taakse

Jopa huippu-urheilussa on aina lyhyellä aikavälillä tuurilla jonkin verran merkitystä. Voi olla, että pallo ei vain ole niin sanotusti pomppinut sopivasti joukkueelle viime aikoina tai hiihdossa urheilijalla oli harvinaislaatuinen välineongelma viime kisassa. Asia voi myös mennä toiseen suuntaan: joukkue on voinut olla täysin alakynnessä edellisessä ottelussa, mutta saanut sitten kaksi maalia isolta osin tuurilla ja niiden myötä saavuttanut niin sanotusti paperilla vakuuttavalta vaikuttavan 2-0 voiton.

Noiden asioiden takia on aina hyvä yrittää tehdä hieman taustatutkimusta koskien joukkueiden tai yksittäisten urheilijoiden aiempia suorituksia, eikä vain tehdä olettamuksia otteluiden ja kilpailuiden lopputulosten perusteella. Jääkiekossa ja jalkapallossa puhutaan tulosten taakse katsomisen yhteydessä monesti maaliodotusarvoista, jotka kertovat siitä, miten monta maalia joukkueen olisi voinut olettaa tekevän huomioiden sen maalipaikat ottelussa.

5) Yliarvioidaan historiatilastojen merkitystä

On ihan mielenkiintoista tutkia esimerkiksi tilastoja siitä, miten tietyn ottelun kotijoukkue on pärjännyt kyseisen ottelu vierasjoukkuetta vastaan niiden aiemmissa kohtaamisissa, mutta varsinkin jos noita tilastoja katsoo kovin kauas taaksepäin, niin ei niillä lähtökohtaisesti ole vedonlyönnin kannalta juuri mitään merkitystä.

Toivottavasti näistä tiedoista on apua sinulle!

Scroll to Top