Rahapelaamisen riskit ja mahdolliset huonot puolet

Rahapelaaminen on parhaimmillaan harmitonta viihdettä, joka tuo elämään hieman positiivista lisäjännitystä ja uuden mahdollisuuden unelmoida. Rahapelaamiseen sisältyy kuitenkin riskejä ja niiden toteutuessa huonoja puolia. Tällä sivulla käsitellään noita asioita.

#1 riski: liian iso rahan häviäminen

Suurin osa rahapeleistä on sellaisia, että niissä on erittäin vaikea voittaa pitkällä aikavälillä: pelifirmat eivät jaa pelikoneiden jättipotteja niin sanotusti omasta taskusta vaan rahat niihin kerätään muiden pelaajien tappioiden muodossa. Kun edellä mainittuun yhdistetään se, että rahapelit voivat olla erittäin addiktoivia, niin on helppo päätellä, että ilmeisin rahapelaamiseen liittyvä riski on se, että henkilö häviää omaan rahatilanteeseensa suhteutettuna liikaa rahaa. Oleellista tuossa on se, että pitää ymmärtää, mikä on liikaa käytettyä rahaa pelaamiseen suhteessa omaan taloustilanteeseen. Jollekin 50 euroa kuukaudessa rahapelaamisen voi olla liikaa, kun taas jollakin rahapelaaminen voi ainakin rahallisten tappioiden suhteen olla kontrollissa vielä siinäkin vaiheessa, kun pelaamiseen menee tyypillisesti vaikkapa 250 euroa kuukaudessa.

#2 riski: liika ajan käyttäminen rahapelaamiseen

Jos alkaa käyttämään rahapelaamiseen paljon aikaa, niin on se helposti pois niistä asioista, joihin sitä pitäisi todellisuudessa käyttää. Henkilö saattaa esimerkiksi alkaa laiminlyömään opiskeluasioita sen takia, että niihin tarkoitettua aikaa kuluu rahapelaamisen. Rahapelaamisen suhteen voikin olla hyvä laatia itselleen eräänlainen aikabudjetti, esimerkiksi niin, että käyttää rahapelaamiseen viikossa korkeintaan tunnin ja ainoastaan silloin, kun ei olisi hoidettavana tärkeämpiä asioita.

#3 riski: sosiaalisten suhteiden laiminlyönti

Sen lisäksi, että aikaa saattaa kulua varsinaiseen rahapelaamiseen, niin saattaa sitä kulua myös rahapelaamiseen ajatteluun. Esimerkiksi sen pohtimiseen, millaisia pelistrategioita voisi käyttää seuraavalla kerralla, kun pelaa rahapelejä – noin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi tyypillisten hedelmäpelien kohdalla ei niin sanotulla strategialla ole käytännössä mitään merkitystä, koska ne ovat täysin onneen perustuvia pelejä. Mikäli rahapelaamiseen ja siihen liittyviin asioihin käyttää liikaa aikaa, niin kärsivät siitä helposti sosiaaliset suhteet. Tuo on erityisen huono asia sen takia, että positiivisilla sosiaalisilla suhteilla on tunnetusti tyypillisesti paljon hyvää vaikutusta henkilön elämään.

#4 riski: terveyden huonontuminen

Mikäli rahapelaaminen alkaa kontrolloimaan omaa elämää, niin saattavat helposti esimerkiksi hyvään ruokavalioon panostaminen ja ajan käyttäminen ulkoiluun vähentyä merkittävästi. Noilla asioilla voi luonnollisesti olla isoja vaikutuksia liikaa rahapelaavan henkilön elämään.

#5 riski: epäeettinen toiminta

Varsinkin mikäli niin sanotusti omat rahapelaamiseen käytettävissä olevat rahat loppuvat ja halu rahapelaamiseen on edelleen suuri, niin saattaa alkaa hankkimaan rahaa pelaamiseen epäeettisillä toimintatavoilla. Alkuvaiheessa nuo saattavat tarkoittaa esimerkiksi läheisille valehtelua siitä, miksi tarvitsisi heiltä rahaa lainaan ja sitten tuosta epäeettinen toiminta saattaa laajentua niin paljon, että sillä on lopulta jopa erittäin vakavia seurauksia.

Aiheeseen liittyvää tällä sivustolla:

Scroll to Top